Afschaffing van supplementen
Unessa schat verlies voor ziekenhuizen op 122 miljoen euro
Het plan van minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) om de supplementen voor eenpersoonskamer te beperken tot 125% zou de Belgische ziekenhuissector 122 miljoen euro kunnen kosten. Dat berekende Unessa op basis van de meest recente beschikbare gegevens en een bijgewerkte methodologie.
Laurent Zanella

In een verklaring in Le Soir liet Frank Vandenbroucke doorschemeren dat hij zijn wetsontwerp zou kunnen herzien als de sector met "ondersteunende cijfers" de economische impact van de voorgestelde maatregelen zou kunnen aantonen. "Als artsen of ziekenhuizen kunnen aantonen dat bepaalde praktijken essentieel zijn voor hun levensvatbaarheid, dan ben ik bereid om het wetsontwerp te herzien."
Unessa, een multisectoriële federatie van organisaties die actief zijn in de opvang, begeleiding, hulp en zorg voor mensen binnen de non-profitsector in Wallonië en Brussel, nam de minister op zijn woord en maakte een eerste schatting van ten minste 96 miljoen euro aan gederfde inkomsten. Wanneer rekening wordt gehouden met de indexering en de verwachte verandering in het volume voor 2024 en 2025 (via de groeinorm), tonen de bijgewerkte prognoses cumulatieve verliezen van bijna 122 miljoen euro voor de algemene ziekenhuizen: 39,7 miljoen euro in Vlaanderen, 40,5 miljoen euro in Wallonië en 41,7 miljoen euro in Brussel.
"Deze cijfers houden zelfs geen rekening met het effect van de beperking van de toeslagen voor ambulante diensten tot 25%, wat ook voorzien is in het wetsontwerp," voegt Unessa er aan toe.
Levensvatbaarheid op het spel
Unessa benadrukt dat de honorariumtoeslagen in hun huidige vorm essentieel zijn voor de financiële levensvatbaarheid van ziekenhuizen, vooral in een context van chronische onderfinanciering en gestaag stijgende kosten. "De effecten zullen niet worden gecompenseerd als het voorontwerp in zijn huidige vorm doorgaat," waarschuwt de organisatie.
Afgezien van de cijfers wijst Unessa op een probleem met de methode. Volgens de ziekenhuisfederatie heeft de overheid niet echt overlegd met de sector en stelt ze nu een ultimatum: de gegevens moeten voor 3 juli worden ingediend, een deadline die de ziekenhuisfederaties onrealistisch vinden.
"Er wordt een technocratische, gecentraliseerde en dogmatische visie opgelegd, met een totaal gebrek aan begrip voor de ziekenhuissector", klaagt Unessa. De organisatie veroordeelt een aanpak waarin regionale en institutionele bijzonderheden worden genegeerd ten gunste van een gestandaardiseerd en budgettair beperkt model.
Unessa zet ook vraagtekens bij de effectiviteit van de expertises die door de minister zijn toevertrouwd aan universitaire teams, waarvan de resultaten na enkele jaren nog steeds op zich laten wachten.