"Oppositie zit al in uw eigen regering"
Kamer: onenigheid tussen Vandenbroucke en coalitiepartners
De hervormingsplannen van minister Frank Vandenbroucke botsen ook op weerstand bij zijn federale coalitiepartners. Dat bleek dinsdagmiddag tijdens een debat in de Kamercommissie Gezondheid.
Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) broedt, zoals u intussen weet, op een ingrijpende hervorming van de gezondheidszorg, met onder meer een plafond op de ereloonsupplementen en een grondige aanpassing van het overlegmodel.

Na overleg paste Vandenbroucke zijn tekst op een tiental punten aan - zo zou partiële conventie dan toch mogelijk blijven - maar de staking van maandag 7 juli werd daarmee niet afgewend.

Intussen kreeg Vandenbroucke ook te maken met weerstand binnen de federale regering. Ook die is nog niet gaan liggen, bleek dinsdagmiddag tijdens een debat in de Kamercommissie Gezondheid. Ondanks de aanpassingen heeft Vandenbroucke zijn coalitiepartners N-VA, MR en Les Engagés nog niet mee. N-VA-Kamerlid Kathleen Depoorter verweet de minister dinsdag in de Kamer zelfs "intellectuele oneerlijkheid".
N-VA, MR en Les Engagés eisen dat de vicepremier van Vooruit eerst werkt aan de hervorming van de nomenclatuur en de ziekenhuishervorming, die ook in het regeerakkoord staan. "U wil die ereloonsupplementen beperken zonder te zeggen wat het toekomstige kader zal zijn. Hervormingen zijn absoluut nodig, maar we kunnen niet blind instemmen met iets waarvan we nog niet weten hoe het eruit zal zien", zei N-VA-Kamerlid Frieda Gijbels.
MR-Kamerlid Daniel Bacquelaine noemde dat zelfs een "zinloze" betrachting.
Jean-François Gatelier (Les Engagés) vroeg om meer overleg met de sector, om "te landen met een hervorming die wel gedragen wordt door het terrein."
"Intellectuele oneerlijkheid"
Meer fundamenteel verwijten de Vlaams-nationalisten Vandenbroucke "intellectuele oneerlijkheid" in zijn lezing van het regeerakkoord. Zo is de beperking van buitensporige ereloonsupplementen volgens N-VA-Kamerlid Kathleen Depoorter alleen voorzien in de ziekenhuizen, terwijl de minister dat veel breder interpreteert. "Dat zijn zaken die op tafel hebben gelegen en die niet weerhouden zijn", zei ze.
"Het is moeilijk om oppositie te voeren tegenwoordig, want die zit al in uw eigen regering", zei Open VLD-Kamerlid Irina De Knop. Volgens de liberale kan Vandenbroucke het plan beter even aan de kant leggen om de zaken te laten afkoelen.
Volgens Dominiek Sneppe (Vlaams Belang) komt er van de hervorming van de ziekenhuisfinanciering en de nomenclatuur allicht niets in huis, en wil de minister "nu snel een socialistisch trofeetje binnenhalen op kap van zorgverleners en patiënten".
Voor Sofie Merckx (PVDA) moet Vandenbroucke de ereloonsupplementen helemaal afschaffen, want "die zijn de basis van de tweesnelhedengeneeskunde waar we vandaag in zitten."
Vandenbroucke zelf benadrukte dat hij zijn tekst nog wil aanpassen op basis van verder overleg met de sector. Het voorontwerp zit ook nog maar op technisch niveau in de regering, en is dus nog niet aan de ministerraad voorgelegd