ECDC waarschuwt voor Vibrio-bacteriën in kustwater
Met de komst van de zomer waarschuwt het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -Bestrijding (ECDC) voor Vibrio-bacteriën. Die leven in kustwateren waar zout en zoet water zich vermengen, waaronder de Oostzee, en kunnen ernstige infecties veroorzaken. Ze werden ook al aangetroffen in de Noordzee.
Vibrio-bacteriën komen van nature voor in zout en brak oppervlaktewater. Er zijn veel Vibrio-soorten, waarvan sommige ernstige infecties kunnen veroorzaken. Wanneer ze het lichaam binnendringen via wondjes, kunnen de bacteriën ernstige infecties veroorzaken. Mensen kunnen ook infecties oplopen door schelpdieren te eten, zoals oesters.
De soorten worden in de zomer vaak aangetroffen in de Oostzee. In 2018 werden 445 gevallen gemeld van Vibrio-infecties. Dat is meer dan drie keer zoveel als in de jaren daarvoor. Naarmate de temperatuur van het zeeoppervlak stijgt door de klimaatverandering, zal Vibrio zich naar verwachting uitbreiden naar andere kustgebieden. De bacterie werd ook al aangetroffen in de Noordzee.
"Als je per ongeluk in contact komt met zeewater terwijl je krassen, snijwonden of wonden op je lichaam hebt, is het belangrijk om de plek grondig te reinigen met schoon, zoet water", zo meldt het ECDC.