Bipolaire stoornissen: hoe belangrijk is de angst?
De prevalentie van angststoornissen bij bipolaire stoornissen is niet goed bekend. We weten wel dat de angststoornissen vaak het gevolg zijn van de bipolaire stoornis. De cijfers blijken echter te verschillen van studie tot studie.
Een Canadese groep heeft de prevalentie van angststoornissen bij patiënten met een bipolaire stoornis en een populatie zonder bipolaire stoornis gemeten. Daarvoor namen ze de literatuur door tot in juni 2014. Ze voerden hun meta-analyse uit uitgaande van de studies die de prevalentie van angststoornissen (volgens de DSM-III en de DSM-IV) tijdens het hele leven hebben bepaald. De gegevens vergeleken ze bij patiënten met een type I bipolaire stoornis (n = 4270), patiënten met een type II bipolaire stoornis (n = 1939) en in de algemene bevolking.
De onderzoekers vonden 40 studies uitgevoerd in de VS, Canada, Europa, Australië, Zuid-Amerika en Azië bij in het totaal 14 914 patiënten. 45% van de patiënten met een bipolaire stoornis bleek ooit een angststoornis te ontwikkelen. In 5 directe vergelijkende studies bij in het totaal 1378 patiënten met een bipolaire stoornis en 56 812 controlepersonen kwamen angststoornissen 3-maal vaker voor bij bipolaire patiënten.
In de 13 studies waarin geen onderscheid werd gemaakt tussen type I en type II bipolaire stoornis, werd geen verschil in de frequentie van angststoornissen vastgesteld tussen de groepen. De patiëntenpopulaties in de verschillende studies waren volgens de auteurs echter zeer heterogeen.
Het risico op angststoornissen is dus daadwerkelijk hoger bij patiënten met een bipolaire stoornis. Ongeveer de helft van de patiënten vertoonde ooit een angststoornis of zal er ooit een ontwikkelen. Volgens de auteurs moet je daar rekening mee houden bij de behandeling.