"Gerichte acties voor doelgroepen die groter risico lopen"
Waals Parlement buigt zich over lachgas
Nu er steeds meer ernstige gevallen van lachgasvergiftiging optreden, luiden artsen de noodklok. De Commissie Gezondheid van het Waals Parlement boog zich over de situatie.
"Lachgas vormt een reëel gevaar voor de gezondheid van jongeren en een plaag voor het milieu in onze gemeenschappen", meent parlementslid Caroline Taquin (MR). Ze noemt het een groeiend probleem en wijst erop dat ondanks het verbod op recreatief gebruik van de stof sinds maart 2024, "de aantrekkelijkheid van dit product niet is aangepakt, met name niet onder jongeren."
Op het terrein stapelen de getuigenissen zich op. Taquin wijst met name op "de overlast die wordt veroorzaakt door het illegaal dumpen van gasflessen, evenals de schadelijke gevolgen, met name voor de gezondheid van de consumenten." Ze vraagt ook naar interregionale strategieën: "Welke samenwerkingsstrategieën worden er overwogen met andere gewesten, de Federatie Wallonië-Brussel en het federale niveau om zowel de bewustmaking als de strijd tegen dit fenomeen op nationaal niveau te harmoniseren?"
Dezelfde bezorgde toon viel te horen bij Sabine Roberty (PS), die de groeiende bezorgdheid van artsen verwoordde: "Artsen maken zich zorgen en worden geconfronteerd met een toename van ernstige ziekenhuisopnames. Dit euforische product, gebagatelliseerd onder de naam 'proto' [afkorting van de Franse benaming protoxyde d'azote, n.v.d.r.], vormt een ware gezondheidsbom die vooral onder jongeren zorgwekkend is."
Ze somt de schadelijke effecten op. "We hebben het over onomkeerbare neurologische letsels, sensorische stoornissen en zelfs gevallen van quadriplegie. […] Welke concrete acties bent u van plan te ondernemen om de dramatische gevolgen van dit gebruik te voorkomen en te beperken? Zijn er momenteel instrumenten, ondersteuning voor preventie, informatie en bewustwording op scholen, sportclubs en op festivals?"
Gerichte preventie
Yves Coppieters, Waals minister van Volksgezondheid, bevestigt dat Wallonië actie onderneemt via erkende operatoren in het kader van het Waalse Plan voor Preventie en Gezondheidsbevordering. "Erkende operatoren voor gezondheidsbevordering en preventie [...] pakken het probleem al aan en stellen bepaalde acties voor. Dit is het geval voor de vzw Prospective Jeunesse, Modus Vivendi en Infor Drogues & Addictions."
Hij noemt met name de harm reduction-tool die Infor Drogues heeft ontwikkeld, "die door professionals of familieleden kan worden gebruikt. Het doel is niet om drugsgebruik te bestrijden, maar om de risico's die ermee gepaard gaan te voorkomen." Hij benadrukt ook dat Eurotox epidemiologische monitoring van drugsgebruik verzorgt.
Wat betreft de bewustmakingsstrategie hanteert de minister een gerichte, in plaats van een algemene, aanpak. "Wanneer we algemene campagnes voeren, bereiken we alleen degenen die in staat zijn om de boodschappen te ontvangen, en helaas bereiken we over het algemeen geen bijzonder kwetsbare sociale groepen."
Coppieters vindt is daarom effectiever om gerichte acties te ondernemen voor doelgroepen die een groter risico lopen om het middel te consumeren – jongeren en adolescenten.