Ziekteverzuim bij leerlingen blijft hoog
Het ziekteverzuim bij leerlingen in het basis- en het secundair onderwijs blijft erg hoog. De aantallen gingen omhoog in de coronacrisis en bleven hoog. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Loes Vandromme (CD&V) verzamelde.

In het schooljaar 2023-2024 waren in totaal 76.679 leerlingen dertig halve dagen of meer afwezig door ziekte. De cijfers namen vanaf schooljaar 2020-2021 een hoge vlucht en een terugkeer naar het niveau van voor de coronacrisis lijkt niet in zicht.
Voor de coronacrisis was er sprake van 1,9 procent van de leerlingen in het gewoon basisonderwijs en 10 procent van de leerlingen in het buitengewoon basisonderwijs die langer afwezig waren. Vijf jaar later is dat respectievelijk 3,6 procent en 14,9 procent, of 19.861 leerlingen.
Buitengewoon onderwijs
In het secundair onderwijs liggen de cijfers nog veel hoger. Voor corona waren 7,2 procent van alle leerlingen in het gewoon secundair onderwijs en 21,2 procent in het buitengewoon onderwijs langdurig ziek. In 2023-2024 was dat al gestegen tot respectievelijk 10,4 procent en 27,5 procent, of samen 56.818 leerlingen.
"Opvallend bij deze cijfers is dat het percentage ziekteverzuim in het buitengewoon onderwijs beduidend hoger ligt", zegt Loes Vandromme. "In het buitengewoon secundair onderwijs gaat het over meer dan één op de vier leerlingen. Daar moeten we extra aandacht voor hebben. Langdurige afwezigheid op school heeft niet alleen een grote impact op het leerproces, maar ook op het welzijn van leerlingen. Extra ondersteuning en een goede samenwerking met ouders en zorgverleners blijven essentieel."
Coördinatie
Vandromme wil het aanbod aan onderwijsmogelijkheden voor zieke kinderen transparanter maken. "Er zijn op vandaag verschillende mogelijkheden om les te volgen voor langdurig zieke kinderen, maar vaak zijn ouders en scholen niet goed op de hoogte van de mogelijkheden, kunnen ze moeilijk inschatten wat de beste methode voor hun kind is of zien ze op tegen het administratieve kluwen. Ook een coördinatie tussen alle organisaties met een onderwijsaanbod voor zieke leerlingen zou voor scholen en ouders een grote hulp zijn.