Overlegcentrum van Vlaamse Verenigingen
“Splits de ziekteverzekering”
Op de vooravond van 11 juli pleit het Overlegcentrum van Vlaamse Verenigingen (OVV) eens te meer voor de splitsing van de ziekteverzekering.
Filip Ceulemans
In een open brief aan de voorzitters van de Vlaamse partijen in de federale regering, uit het Overlegcentrum van Vlaamse Verenigingen (OVV) zijn bezorgdheid over de toestand van het land. “De situatie is zowel hopeloos als ernstig. Ook al zegt men dat men het rotten wil stoppen, wij hebben daar onze twijfels bij: naast de sociaaleconomische hervormingen die de regering voorzichtig lanceert, zijn er meer diepgaande hervormingen nodig en dan vooral met betrekking tot de staatsstructuur.”
“De eerste minister gaf het vroeger al aan: Vlamingen en Franstaligen bevinden zich elk in een andere wereld en kijken ook anders naar de zaken”, zegt voorzitter Paul Becue. “Neem nu de arbeidsmarkt of de gezondheidszorg. Een splitsing van deze beleidsdomeinen is noodzakelijk zodat elke deelstaat zijn eigen klemtonen kan leggen. Voor gezondheidszorg is dat zowel curatief als preventief.”
Buiten de lijntjes
Het OVV koppelt ook financiële verantwoordelijkheid aan die splitsing. “Deelstaten die buiten de lijntjes kleuren, moeten daar op afgerekend worden. Het kan niet dat Vlaanderen de Brusselse en Waalse putten moet vullen. Structurele hervormingen zijn noodzakelijk. Een staatshervorming lijkt ons essentieel om te vermijden dat de successen die men sociaaleconomisch boekt, niet teruggedraaid kunnen worden als de Franstalige socialisten in 2029 de verkiezingen in het zuiden zouden winnen.”
Een grondige staatshervorming is voor het OVV de enige manier om dat duurzaam te verankeren. Verwijzend naar de vijf resoluties die op 3 maart 1999 met een grote meerderheid werden goedgekeurd in het Vlaams parlement, roept het OVV concreet op tot fiscale autonomie voor de deelstaten, de splitsing van de ziekteverzekering en het arbeidsmarktbeleid en tot meer betrokkenheid van Vlaanderen bij het bestuur in Brussel.