Actiedag maandag 7 juli 2025
Zicht op de gevolgen van de staking
Op deze dag van acties door artsen proberen we u een beeld te geven van wat er in de ziekenhuizen gebeurt. Deze pagina wordt doorheen de dag aangepast indien er zich nieuws informatie aandient.
Erik Derycke & Filip Ceulemans
UZ Brussel
Het UZ Brussel verwachtte vooraf dat de impact van de staking beperkt zou blijven. "Die inschatting wordt vandaag bevestigd", zegt woordvoerster Karolien De Prez. "Minder dan vijf procent van de artsen staakt. De patiënten die niet verder geholpen kunnen worden, kregen vorige week al een bericht. Op de spoeddienst zien we geen toename van het aantal patiënten."
ZAS Antwerpen
Het Ziekenhuis aan de Stroom (ZAS) in Antwerpen bevroeg vorige week het artsenkorps over hun stakingsbereidheid. Daaruit bleek dat 35% wilde staken en 40% gewoon aan het werk wil blijven. De overige 25% werkt sowieso niet in het ziekenhuis op deze maandag.
Vandaag blijkt het aantal stakers lager te liggen. Van de ongeveer duizend artsen die in de ziekenhuizen van ZAS werken, staken er ongeveer 150. "Op de spoedgevallendiensten van onze ziekenhuizen is het vandaag niet uitzonderlijk druk", zegt woordvoerster Sara Van Daele. Op de meeste campussen is het zelfs heel rustig op de spoed. Enkel in Sint-Vincentius - in het centrum van de stad - is het iets drukker dan normaal, maar van een overbelasting is zeker geen sprake."
UZ Gent
Zoals vorige week aangekondigd, staken de artsen van het UZ Gent niet, maar voeren ze wel op een alternatieve manier actie om te ijveren voor dialoog en een stabiele ziekenhuisfinanciering. Amper 25 artsen, ofwel drie procent (dermatologen, plastisch chirurgen en radiologen), leggen het werk neer. Artsen en medewerkers spelden wel buttons op met de slogan ‘Goede zorg vraag toewijding én middelen’. Ze delen ook flyers uit bij het centraal onthaal om patiënten en bezoekers te informeren. Grote spandoeken zetten hun boodschap in de verf.
Even over 12.00 uur werd aan de ingang van het UZ Gent een spandoek ontrold met de boodschap: "Hoofd boven water - Goede zorg vraagt toewijding en middelen." Grote spandoeken, één aan de parkingtoren van de dienstingang, en één aan de centrale ingang, en opblaasbare kinderzwembadjes symboliseren de vrees dat ziekenhuizen kopje-onder dreigen te gaan door de hervormingsplannen van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). "De discussie rond de ereloonsupplementen kan niet los gezien worden van de ziekenhuisfinanciering", stelt Steven Callens, woordvoerder van de actie. "Een klein stuk van de honoraria komt op de loonbrief van de arts, een groot deel dient voor de ziekenhuisfinanciering. Zonder supplementen gaan heel wat ziekenhuizen kopje onder. Met onze actie willen we dat benadrukken." Gedelegeerd bestuurder Frank Vermassen onderstreept dat universitaire ziekenhuizen ondergefinancierd zijn in hun opleidings- en onderzoeksrol. "Ziekenhuizen draaien verlies. Hervormingen zijn nodig, maar moeten gedragen worden door alle partijen. Het overleg is gestart en moet verdergezet worden."
Jan Yperman Ziekenhuis - Ieper
In het Jan Yperman Ziekenhuis in Ieper is de stakingsbereidheid groot. "Zestig procent van onze artsen staakt", zegt woordvoerster Helien Demey. "Dringende zorg wordt uiteraard steeds verstrekt wanneer nodig en ook de spoeddienst is normaal geopend. We merken daar geen toename van het aantal patiënten. Het is er eerder rustig."
Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL)
In Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL), een regionaal ziekenhuis met campussen in Genk, Maaseik en Lanaken, is de impact van de staking erg beperkt.
Het ziekenhuis verkiest om geen cijfers te communiceren over het aantal artsen dat staakt of over ingrepen die uitgesteld moesten worden, maar verzekert dat het grootste deel van de diensten normaal functioneert. Voor de spoeddiensten is het voorlopig een normale maandag in de vakantieperiode.
UZ Leuven
Ook in UZ Leuven is de impact van de staking beperkt. "Minder dan 5% van de artsen staken, verspreid over het ziekenhuis – exacte cijfers hebben we niet doorgekregen", zegt woordvoerster An Schreurs. "Er is een heel beperkt aantal ingrepen uitgesteld, en het ging daarbij altijd om geplande niet-dringende ingrepen."
Op de spoedgevallendienst van UZ Leuven is het vooralsnog even druk als gewoonlijk.
UZA Antwerpen
In het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) verloopt maandag alles "rustig en normaal", aldus een woordvoerder. Van de 600 artsen in het UZA staken er ongeveer twintig.
AZ Delta (Roeselare, Torhout, Menen)
In het AZ Delta (Roeselare, Torhout, Menen) staakt iets meer dan de helft van de artsen.
AZ Groeninge - Kortrijk
In AZ Groeninge in Kortrijk ging meer dan de helft van de artsen vandaag niet aan de slag. Volgens hun communicatiediensten verloopt de staking momenteel zonder problemen voor de patiënten. Alle patiënten werden op voorhand verwittigd dat hun niet-dringende afspraak verplaatst werd.
AZ Oostende
n het AZ Oostende wordt de staking eveneens goed opgevolgd, al is er geen informatie over het precieze aantal stakende artsen. Op de spoeddienst is het niet drukker dan anders, want ook de vlakbij gelegen huisartsenwachtpost is operationeel. Mensen krijgen wel de raad om een vrije consultatie, zoals een bloedafname of medische beeldvorming, met een dagje uit te stellen.
Jessa Ziekenhuis - Hasselt
"Zowel op de spoed als in onze huisartsenwachtpost, die uitzonderlijk de hele dag open is, is het rustig", zegt Lieve Ketelslegers van het Jessa Ziekenhuis. "De impact van de staking was moeilijk te voorspellen. We hebben op de spoed vandaag ook geen extra personeel ingeschakeld. Wel is de huisartsenwachtpost open vanaf 8 uur in plaats van 18 uur."
AZ Sint-Maria - Halle
"Hier neemt 20 à 25 procent van de 135 artsen vandaag deel aan de staking", zegt Geert Vanhassel van AZ Sint-Maria Halle. "Dat wisten we vorige week al via een interne rondvraag. De patiënten van deze artsen werden op voorhand verwittigd dat hun afspraak, onderzoek of ingreep niet kon doorgaan. Zij kregen intussen ook een nieuwe afspraak. Er zijn iets meer patiënten op de spoedgevallendienst, met zo'n tien mensen die aangeven gekomen te zijn omdat hun huisarts staakt. Maar de drukte blijft beperkt."