VR kalmeert patiënten tijdens handoperatie
Een onderzoek van het Limburgse Jessa Ziekenhuis en de universiteit UHasselt, wijst uit dat virtual reality (VR) tijdens handchirurgie onder regionale verdoving effectief angst bij patiënten vermindert.
Floris Cup

Bij het onderzoek werden 120 patiënten betrokken die een handoperatie ondergingen via regionale verdoving. De helft van de deelnemers kreeg een passieve VR-ervaring aangeboden via een headset. Met het apparaat werden ze ondergedompeld in een rustgevende, audiovisuele onderwaterwereld om hen af te leiden van de ingreep. De controlegroep kreeg de gebruikelijke, standaardaard zorg zonder VR. Uit de resultaten bleek dat de angst tijdens de ingreep bij de VR-groep aanzienlijk lager was, terwijl de pijnscores in beide groepen gelijk bleven. De studie werd recent gepubliceerd in het prestigieuze wetenschappelijk tijdschrift Regional Anesthesia & Pain Medicine.
Meer comfort
"We merken dat patiënten zich duidelijk meer ontspannen voelen met VR, zonder dat er extra medicatie nodig is. Zeker voor ingrepen onder lokale verdoving biedt dit meer comfort", zegt hoofdauteur dr. Kristof Nijs, die het onderzoek uitvoerde in het kader van zijn joined doctoraat aan UHasselt en KULeuven.
De tevredenheid over het gebruik van VR was onder patiënten opvallend hoog: gemiddeld gaven ze een score van 9 op 10. De onderzoekers benadrukken dat deze resultaten nieuwe perspectieven openen voor een bredere toepassing van VR bij andere ingrepen die vaak angst uitlokken.
“Deze studie toont dat innovatieve technologieën zoals VR klinisch relevant én werkbaar zijn in een dagelijkse ziekenhuissetting,” aldus prof. dr. Björn Stessel die het onderzoeksproject inhoudelijk leidde. “Het is een voorbeeld van hoe academisch onderzoek vanuit een regionaal ziekenhuis een concrete meerwaarde kan bieden aan patiëntenzorg.”
'Digitale sedatie'
Ook andere ziekenhuizen lijken de mogelijke voordelen van Virtual Reality in te zien. Zo beschrijf het Nederlandse Jeroen Bosch Ziekenhuis VR als een 'digitale sedatie', wat gedurende kleine ingrepen bij patiënten de behoefte aan kalmerende medicatie vermindert.
Andere ziekenhuizen in België die gebruikmaken van VR om patiënten te kalmeren, zijn onder andere het brandwondencentrum van ZNA Cadix, AZ Sint-Maarten, Ziekenhuis Geel en het AZ Sint-Jan Brugge.